Telecomanda-telecomenzi-shop

Cum ar fi viaţa noastră fără TELECOMANDA?

  TELECOMANDA: un mic dispozitiv electronic ce a participat în timp la comoditatea omului. Acesta transmite trenuri de impulsuri cu ajutorul ultrasunetelor la început şi în infraroşu în perioada următoare.

Dar, evoluţia acesteia a avansat tehnologic în mod continuu acesta folosind în ultima vreme comunicarea prin unde radio, Bluetooth, utilizarea senzorilor de mişcare şi mai nou utilizarea senzorilor vocali.

Telecomenzile sunt cunoscute pentru faptul că sunt utilizate în aplicaţiiTelecomanda-cu-ultrasunete casnice precum televizoarele, DVD-urile, dispozitivele de înregistrare video (DVR), sisteme audio (HI-FI), aparate de aer condiţionat, automobile, acţionari în automatizări şi multe alte dispozitive.

Telecomanda este un mic dispozitiv electronic care conţine un număr de butoane şi corespund diverselor comenzi aferente aparatului comandat. Mai întâi acestea conţineau un număr limitat de butoane. Acestea executau comenzile esenţiale precum: pornit/oprit, volum, canale trecere în modul audio-video (AV). Mai târziu, odată cu trecerea la emisia în infraroşu, telecomenzile au fost produse cu o gamă foarte largă de comenzi. De fapt mai toate comenzile aparatelor se afla integral pe telecomanda aferenta.

Principala tehnologie folosită în telecomenzi emisia în spectrul infraroşu. 

Practic telecomanda emite un tren de impulsuri specific fiecărei comenzi pe o distanţă de 8-15 metri şi nu este vizibil ochiului uman.
În timp mai toate aparatele şi dispozitivele din spectrul casnic au fost prevăzute cu comanda de la distanţă.
Deoarece numărul aparatelor deţinute de consumatori s-au înmulţit s-a fabricat pe scară largă telecomanda universală. Acesta putea să comanda 4-6 aparate şi era preprogramată pentru majoritatea aparatelor uzuale.
Un ultimii câţiva ani s-a proiectat şi fabricat telecomanda programabilă. Acesta legată la un computer poate să programeze o matriţă în câteva secunde. Softul este actualizat periodic şi include deja peste 70.000 coduri. Acesta este un instrument puternic pentru depanatorii TV dar şi pentru magazinele specializate i vânzarea telecomenzilor.

Între anii 200-2010 dezvoltatorii de telefonie mobilă, smartphone şi tablete au început să includă în aceste dispozitive şi posibilitatea de de a comanda de la distanţă aparatele din căminul utilizatorului. Avantajul acestora este că nu mai folosesc butoanele clasicelor telecomenzi ci utilizează grafica plăcută a touchscreen-ului.

  Majoritatea utilizatorilor nu sunt încântaţi să facă eforturi fizice pentru a modifica funcţionarea aparatelor de pe bordul acestora.

Telecomanda a fost creată tocmai pentru comoditatea utilizatorului. Cu toate că telecomenzile au beneficiat în timp de un design deosebit, acestea au o complexitate din ce în ce mai ridicată şi pentru unii nu tocmai uşor de utilizat.

O să amintim mai jos avantajele şi câteva dezavantaje:
Avantaje
1. Telecomenzile sunt uşoare şi simple;
2. Prezintă un mare avantaj pentru persoanele care au un handicap sau se deplasează mai greu;
3. Pot să facă prezentări în timp ce se deplasează într-un spaţiu (de exemplu săli de conferinţă).

Dezavantaje:
1. Uneori sunt de dimensiuni mici şi uşor de pierdut;
2. Orice telecomandă necesita energie care este furnizată de baterii. Dacă bateriile nu sunt de calitate acestea pot să piardă un lichid care defectează de cele mai multe ori iremediabil;
3. Distanţa la care acţionează este destul de limitată;
4. Sunt construite de multe ori destul de compact şi greu de curăţat. De aceea poate fi un generator de agenţi patogeni, nocivi sănătăţii;
5. Faptul că telecomenzile conţin toate elementele de comandă face că dispozitivul să devină inutilizabil odată cu pierderea acesteia;

Cu toate acestea numărul telecomenzilor din casele romanilor a crescut semnificativ. Numarul telecomenzilor dintr-o gospodărie sare de o medie de trei bucati.

Telecomanda-LCD

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie rezultatul operatiunii * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.