Studiul mortalitatii adventiste din California

studiu  Primul studiu epidemiologic amplu asupra Adventiştilor de Ziua a Şaptea (AZŞ) a început în 1958 la Universitatea Loma Linda. El a fost cunoscut sub numele de STUDIUL MORTALITĂŢII ADVENTISTE (ADVENTIST MORTALITY STUDY- AMS) şi a cuprins 22.940 persoane din California. (225) Rezultatele acestui studiu au fost comparate cu un studiu  similar condus de American Cancer Society (ACS) pe neadventişti (NAZŞ) în aceeaşi perioadă de timp.

Comparaţia datelor a evidenţiat următoarele rezultate:

– Dacă socotim mortalitatea din studiul ACS 100, mortalitatea generală pentru AZŞ a fost de 60% la bărbaţi şi 76% la femei. La comparaţia cu NAZŞ nefumători mortalitatea generală a populaţiei AZŞ a fost de 79% pentru bărbaţi şi 91% pentru femei.

– Mortalitatea prin cancer pulmonar la AZŞ a fost doar de 21%, evident datorită evitării fumatului. La compararea cu NAZŞ nefumători ea a fost de 67% pentru bărbaţi şi 42% pentru femei.

– Mortalitatea prin cancer în general pentru AZŞ în comparaţie cu NAZŞ nefumători a fost de 85% pentru bărbaţi şi 78 % pentru femei. Mortalitatea nefumătorilor din ambele loturi studiate a fost deci mai apropiată, dar s-a păstrat un avantaj pentru AZŞ sugerând astfel că există şi alţi factori pe lângă fumat, cum ar fi dieta sau suportul social care pot explica diferenţa favorabilă pentru populaţia AZŞ, respectiv reducerea riscului.

– Mortalitatea prin cancer colorectal a fost de 62% la AZŞ.

– Mortalitatea prin cancer de sân a fost de 85% pentru femeile AZŞ, respectiv 81% faţă de femeile NAZŞ nefumătoare.

– Mortalitatea prin cancer de prostată a fost de 92% pentru bărbaţii AZŞ,

– Mortalitatea prin limfoame sau leucemie a fost de 86 % pentru bărbaţii AZŞ, dar de 100% pentru femeile adventiste, respectiv 93% pentru bărbaţii NAZŞ nefumători şi 89 % pentru femeile NAZŞ nefumătoare.

–  Populaţia AZŞ a manifestat o „întârziere” în ceea ce priveşte mortalitatea cardio-vasculară. Dacă socotim mortalitatea prin evenimente coronariene găsită de ACS la NAZŞ 100, bărbaţii AZŞ au avut o mortalitate cardiacă doar de 66%, în timp ce femeile au beneficiat doar de o reducere modestă (98%). La compararea cu NAZŞ nefumători, bărbaţii AZŞ au avut o mortalitate de 76 %, iar femeile AZŞ  au avut 101%.

–  La capitolul accident vascular cerebral (AVC), bărbaţii AZŞ au avut o mortalitate doar de 72 %, iar femeile AZŞ o mortalitate de 82% din cea a populaţiei generale NAZŞ. La compararea cu NAZŞ nefumători, bărbaţii AZŞ au avut o mortalitate de 75%, iar femeile AZŞ  au avut 79%.

Două explicaţii sunt posibile, ambele putând fi valabile simultan:

  1. Adventiştii pot contracta anumite boli cu aceeaşi frecvenţă ca şi NAZŞ, dar pot supravieţui mai mult cu acele boli datorită fie unui acces mai bun la sistemul de asistenţă medicală, fie a unei imunităţi mai puternice, fie datorită unui stil de viaţă mai sănătos.
  2. Adventiştii ar putea contracta bolile respective cu o incidenţă mai mică decât NAZŞ.

Studii despre mortalitatea adventistă au fost efectuate şi în ţări din Europa cum ar fi Norvegia (52), Olanda (22), Polonia (90), Danemarca (92) sau în Japonia (105).

Autor:  dr. Constantin Dinu – Tecuci

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie rezultatul operatiunii * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.